Vishandel Roskam en Klaver zet zich elk jaar in voor het bevorderen van duurzaam ondernemen, want met een verdere groei van onze onderneming, groeit ook de verantwoordelijkheid ten opzichte van de samenleving. Onze ambitie is om op termijn een van de leidende visleveranciers op het gebied van duurzaam ondernemen en duurzame vis te worden. Nederlandse verse vis is behalve in Nederland, maar in de hele wereld een belangrijke voedingsbron. De visindustrie is een gezonde sector en genereert jaarlijks ca. 3,6 miljard euro. Meer dan 14.000 mensen werken in deze bedrijfstak. Helaas zijn een aantal visstanden in de Noordzee drastisch teruggelopen door overbevissing enerzijds, maar anderzijds ook door de afname van fosfaten in het water, waardoor het zgn. plankton (visvoedsel) drastisch is afgenomen, zodat de vis minder voedsel heeft en minder snel groeit. Daardoor vindt Roskam en Klaver het van essentieel belang binnen de vissector aan de toekomst te werken en te denken. Roskam en Klaver hanteert een aantal uitgangspunten in het bedrijfsbeleid in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De agenda richt zich op drie strategische thema’s: klimaat en natuur, duurzaam ketenbeheer en sociale aspecten.
Roskam en Klaver streeft naar een ‘duurzaam’ aanbod en het ontlasten van ‘bedreigde’ vissoorten.
Momenteel wordt ongeveer 42% van het door ons verkocht volume gerealiseerd door gekweekte visproducten. Dit zorgt voor een ontlasting van de natuurlijke visgronden. Naar onze verwachting zal het belang van kweekproducten alleen maar verder toenemen in de sector. Meer duurzame vis voor iedereen.
Kies voor Vers
Hoe meer onnatuurlijke toegevoegde stoffen, hoe minder echte energie het product bevat. Verse producten, zonder toevoegingen is vrijwel altijd gezonder en bevatten de juiste voedingsstoffen. Kies bijvoorbeeld voor verse duurzame vis in plaats van diepvries gepaneerde vis of verse biologische groente in plaats van geconserveerde groenten.
Gezond
Natuurlijke producten zijn gezond. Dus geen bestrijdingsmiddelen, geur,- smaak,- of kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat natuurlijke of biologische producten vaak meer vitamines en voedingsstoffen bevatten. Ze dragen dus bij aan een gezonde levensstijl en duurzame vis.
Kies voor de natuur
Niet alleen de consument kiest steeds vaker voor natuurlijke of biologische producten. Ook professionele koks hebben de kracht van de pure smaak van de natuur ontdekt. Ze zijn het met elkaar eens; niets kan tippen aan de pure smaak, de krachtige bite en het prachtige uiterlijk van eerlijke ingrediënten.
Pure Smaak
Bij eten draait het om smaak. En de beste smaak ontstaat wanneer vissen de kans krijgen om zich in een natuurlijke omgeving te ontwikkelen. Zonder krachtvoer, kunstmest of chemische middelen. “Wilde” vis groeit op in hun eigen omgeving, in hun eigen tempo en met alles wat de zee, oceaan of binnenwater te bieden heeft.
Dus kiest u voor eerlijk, echt en pure smaak. Zet wilde vis op uw menukaart van de groene vislijst.
Groene vislijst
Enkele voorbeelden van verantwoorde wilde vis, die op de zgn. Groene vislijst staan zijn: alaska pollack, wilde zalm, haring, makreel, Hollandse garnalen, heek, creuses, kreeft, meerval, hangcultuur mosselen,Pacific heilbot, forel, rivierkreeft en sardines.
Spaar het milieu
Met vis van de groene vislijst zet u een stap in de bescherming van het milieu. Als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees zouden eten, dan besparen we met zijn allen net zoveel als wanneer we 1 miljoen auto’s van de weg zouden halen. Eén dag vleesloos en de de reductie van dit kabinet voor 2010 wordt ruimschoots gehaald. Vis van de groene vislijst kan hier uiteraard een goede vervanger voor vlees zijn.
Bij de viskweek of aquacultuur worden ook goede normen en waarden nagestreefd. Hier zijn de onderwerpen van goed voedsel, voldoende bewegingsruimte en het gebruik van zo weinig mogelijk biotica aan de orde van de dag.
Het voordeel van kweekvis is een continu aanbod, vrij stabiel prijspeil, bijna altijd voorradig met een soortgelijke kwaliteit. Maar het belangrijkste voordeel is toch eigenlijk wel, dat de natuurlijke visbestanden door het gebruik van kweekvis worden ontzien.
Momenteel wordt ca. 45% van het totale aanbod van visproducten gegenereerd door viskweek. De verwachting is dat deze ontwikkeling de komende 10 jaar ontwikkeld tot een aandeel van ca. 65%. Rond 2030 wordt een aandeel verwacht van ca. 80%.